Winterbeurt MotoPort Zelhem.

Afbeelding

Motoport Zelhem. Een begrip in de Achterhoek en al jaren een vertrouwd adres voor alles op motorgebied.

Moderator: BOC P&R-Team

Plaats reactie
MotoPort Zelhem
Berichten: 3
Lid geworden op: do okt 30, 2008 3:10 pm
Contacteer:

Winterbeurt MotoPort Zelhem.

Bericht door MotoPort Zelhem » zo jan 26, 2014 7:42 pm

Afbeelding

http://www.motoport.nl/epages/Motoport. ... rt_Actie[2]

Steeds meer mensen blijven ‘s winters motorrijden.
Dat kan prima, als je motor daar goed op is voorbereid.
Maar ook als je hem binnen zet, moet de motor daar voor worden klaargemaakt. MotoPort organiseert daarom al jaren de Grote Winterbeurt Actie.


Doorrijden is allang geen probleem meer. Motoren zijn betrouwbaarder, de winters minder koud dan vroeger en de moderne motorkleding is zo goed,
dat je het echt niet koud hoeft te hebben. Je motor heeft het ‘s winters door pekel, kou en nattigheid wel een stuk moeilijker. De banden hebben minder grip,
de accu heeft minder capaciteit en benzine verdampt langzamer. Ook draait de motor bij het starten moeilijker rond, doordat koude motorolie meer weerstand
biedt dan warme en kunnen vocht en zout voor lekstromen en corrosie zorgen.


Pekelproof de Winter door met de Grote Winterbeurtactie van MotoPort!


Een winterbeurt is zowel voor de staller als voor de doorrijder noodzakelijk. Voor beiden moet de motor in topconditie zijn om problemen te voorkomen. MotoPort organiseert daarom al jarenlang de Grote Winterbeurt Actie, waarmee het juiste onderhoud voor je motor nog aantrekkelijker wordt.

Voor wie met het motorvirus is besmet is er vaak geen discussie mogelijk: ook in de winter moet het stalen ros er tegenaan! Want ook dan kan het heerlijk motorweer zijn, met mooie, zonnige vriesdagen en schitterende sneeuwlandschappen. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook veel woonwerk rijders, die ook ’s winters niet in de file willen staan. Doorrijden is dan de enige optie. En voor beide geldt, waarom zou je niet? Want met de moderne motorkleding hoef je het helemaal niet koud te hebben!

Winterse invloeden

Voor de motor zelf is het winterseizoen echter wel zwaar. Starten gaat nu eenmaal moeilijker als het koud is. De olie is dik, waardoor de startmotor meer kracht moet zetten. En dat terwijl een accu bij lage temperaturen minder vermogen levert. Dat was met ouderwetse carburateurmotoren al een probleem, maar met de moderne injectiemotoren worden accu’s nog zwaarder belast. En dan kan er wel eens te weinig spanning over blijven om ook de bougies nog te laten vonken, zeker als het ontstekingssysteem of de bedrading niet optimaal in orde is! Regenwater kan namelijk storing geven als het in de bedrading terecht komt, zeker als er pekel in het spel is. Want zout water geleidt stroom. Dat is ook de reden dat zout zo corrosief is. Dat is niet alleen funest voor het uiterlijk van je motor, maar het kan er ook voor zorgen dat sommige onderdelen vast gaan zitten. Gelukkig kun je dat allemaal voorkomen met de MotoPort winterbeurt!

Rust Roest

Hoewel veel motorrijders ’s winters doorrijden, zijn er ook veel die de motor ’s winters liever binnen laten staan. Maar ook dan heeft een motor aandacht nodig, want “rust roest”! Diverse onderdelen worden door vuil en condens aangetast,
remzuigers kunnen daarvan zelfs vast gaan zitten. Brandstof kan vergommen en samen met vocht aanslag en corrosie in het brandstofsysteem veroorzaken. Accu’s verliezen lading als ze niet regelmatig worden bijgeladen. En als de bedrading, de ontsteking en het brandstofsysteem niet optimaal in orde zijn, wordt starten na de winter een probleem. Kortom, een goede voorbereiding is ook voor de staller essentieel om in het voorjaar weer, probleemloos de baan op te gaan. Daarom organiseert MotoPort ook dit jaar voor zowel stallers als doorrijders de Grote Winterbeurt Actie. Daarbij wordt de motor optimaal klaargemaakt en beschermd voor de komende winter. Als extra service wordt de motor bij je thuis opgehaald en na de beurt weer droog en schoon thuisgebracht, zodat je motor helemaal klaar is voor de winterstalling!

Grote beurt

Wat gebeurt er allemaal bij de MotoPort Grote Winterbeurt Actie? Zoals de naam al zegt begint het met een complete onderhoudsbeurt. Daarbij worden de bougies gecontroleerd en zo nodig vervangen. Ook de olie en het oliefilter worden vervangen. Dat is belangrijk, want olie verzuurt na verloop van tijd. En zuur kan kostbare motoronderdelen aantasten, vooral als de motor stilstaat. Daarom moet de olie eenmaal per jaar ververst worden, bij voorkeur voor de winterstalling. Voor koelvloeistof geldt hetzelfde: hierin zit niet alleen antivries, maar ook anti-corrosiemiddelen en smerende stoffen, die hun werking in de loop der tijd verliezen. Daarom moet de koelvloeistof minimaal elke twee jaar worden vervangen. Tussentijds moet gecontroleerd worden of het anti-vriesgehalte nog hoog genoeg is. Ook dat doet je MotoPort monteur natuurlijk bij de winterbeurt! Daarnaast stelt hij je motor perfect af. Hij controleert het luchtfilter en vervangt dat als het nodig is. Hij stelt de kleppen als dat volgens het onderhoudsschema moet. Daarna controleert hij de afstelling van de carburateurs of gasklephuizen, zodat de motor gelijkmatig loopt en soepel op het gas reageert. Daarvoor wordt er ook Forté Moto Power I en II aan de benzine toegevoegd. MotoPower I reinigt het brandstofsysteem en neutraliseert schadelijke zuren, MotoPower II voorkomt bevriezing van carburateurs en reinigt de verbrandingskamer.

Remmen

Na het motorblok is het rijwielgedeelte aan de beurt. De verlichting wordt gecontroleerd en het profiel van de banden gecheckt. Koude banden geven immers minder grip en dus is het ’s winters extra belangrijk dat de banden het regenwater goed verwerken. Ook de staat van de ketting en tandwielen wordt gecontroleerd, waarna de ketting goed wordt ingevet. Vervolgens wordt de dikte van de remblokken bekeken en de remvloeistof ververst. Dat is erg belangrijk, omdat remvloeistof water aantrekt. Dat verlaagt het kookpunt van de remvloeistof, zodat er dampbellen in de remleidingen kunnen ontstaan als de remmen heet worden. Dan heb je ineens geen remdruk meer. Daarnaast veroorzaakt dit vocht natuurlijk ook corrosie op de remzuigers. Dat geeft lekkage en vastzittende remklauwen. Dat kan ook van buitenaf ontstaan. Daarom worden de remzuigers van motoren, waarmee ’s winters wordt doorgereden, goed gereinigd en ingevet, zodat er geen pekelwater tussen kan komen.

Wassen en poetsen

Bij de MotoPort Grote Winterbeurt actie wordt je motor niet alleen technisch piekfijn in orde gebracht, hij wordt ook nog voor je gewassen en gepoetst. Daarbij wordt het lakwerk in de was gezet, terwijl het motorblok en andere gevoelige delen met diverse conserveringsmiddelen worden behandeld. Alle bewegende delen worden gesmeerd en ook de bedrading en de elektrische contacten worden secuur ingespoten. Daarna controleert de MotoPort monteur of de capaciteit van de accu nog goed is, anders wordt die vervangen. Dan weet je zeker dat de motor de hele winter feilloos start, als je doorrijdt. Zet je de motor stil, dan is het verstandig om de accu tussentijds bij te laden, ook als die nieuw is. Accu’s raken namelijk na verloop van tijd vanzelf ontladen. En bij moderne motoren blijft ook de motorelektronica altijd een klein beetje actief, waardoor een accu na een aantal weken toch “leeg” is. En daar kan een accu slecht tegen. Daarom kun je de motor bij stilstand beter aan een goede druppellader koppelen. Je MotoPort dealer vertelt je er graag meer over. Bij diverse MotoPort vestigingen is het trouwens ook mogelijk je motor tegen een kleine vergoeding te stallen. Dan weet je helemaal zeker dat je motor motor droog en veilig staat en dat je na de winter weer probleemloos op pad kunt!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast